Home

Producten

Branches

Bedrijf

Projecten

Productie

Contact

Rollenkettingen
Neem contact op
Vraag het ons


technische
informatie

 

 


TECHNISCHE
INFORMATIE

 

 

 

 


TECHNISCHE INFORMATIE

 

 

RVS kettingen verschil in productie en kwaliteit

 
Productietechniek staal versus RVS kettingen

De productie techniek van een RVS rollenketting verschilt in grote mate van stalen kettingen, omdat in het materiaal RVS het koolstof ontbreekt (of slechts fractioneel aanwezig is) kunnen pennen, bussen en platen in principe niet gehard worden. Dat betekent, dat bij een RVS ketting de normale warmtebehandeling van de kettingonderdelen in de ovens niet gebeurt, omdat het koolstof ontbreekt. Een belangrijk voordeel van het ontbreken van de koolstof is natuurlijk, dat de ketting niet gaat roesten. Er zijn echter wel methodes om RVS te harden, maar wordt niet vaak toegepast. Het materiaal 1.4122 wordt regelmatig toepast voor de pennen van de ketting, omdat dit soort RVS wel hardbaar is, maar heeft een lagere corrosie bestendigheid.

Verschil in kwaliteit bij RVS kettingmerken

Een belangrijk kwaliteitsaspect, waarin RVS kettingmerken zich onderling onderscheiden heeft te maken met de techniek van de kettingproducent met betrekking tot de montage van de pennen en de  bussen in de platen. Zeker bij kleine kettingen gebeurt het, dat de passingtolerantie van de pennen en de platen vrij ruim is. Hierdoor kan men het relatief buigzame pennetje zonder al te veel problemen in de platen persen. Het gevaar bestaat, dat de ketting na enige tijd (na in gebruik genomen te zijn), problemen gaat vertonen omdat de pennen en de bussen gaan draaien in de platen, wegens onvoldoende perspassing. Een vroegtijdige uitval is hiervan het gevolg. De kwaliteit van de ketting kan gemeten worden door de uitperskracht van de bout en de bussen te meten. Deze dienen minimale waarden te hebben afhankelijk van de kettinggrootte.

Een vaak voorkomend misverstand is, dat men stelt dat RVS kettingen niet magnetisch zijn. Toch zal men kunnen constateren dat dit wel het geval is. Dit wordt veroorzaakt door de abrassieve werking van het mechanisch bewerken van de kettingonderdelen. Tijdens de productie wordt hierdoor een magnetisch veld opgebouwd, waardoor een magneet vaak aan een RVS ketting blijft hangen. Deze kettingen kunnen betrekkelijk eenvoudig gedemagnetiseerd worden door deze in een magnetisch veld te plaatsen met tegengestelde richting. Hierna zal de RVS ketting niet meer magnetisch zijn.

Soms kan men bij goedkopere RVS kettingen enige roest constateren. Deze roest wordt veroorzaakt, omdat de ketting en de onderdelen niet in een koolstofvrij milieu worden geproduceerd. Te denken valt aan stansen, assemblagemachines e.d., die ook voor de productie van stalen kettingen worden gebruikt. Hierdoor blijft er een vervuiling in de ketting achter, die koolstofelementen bevatten waarvan roest een gevolg kan zijn.

Adres- en contactgegevens
 

K&W Transmissies B.V.
Poseidonweg 31
8239 DK Lelystad
T +31 320 247370
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons op:

facebook icon youtubelinkedin icon

Deze website maakt gebruik van sessie cookies voor het verbeteren van deze website. Lees meer over ons cookie-beleid